Srbija

Turska pokazuje “zabrinutost” ka Kosovu dok se srpska ambasada prebacuje u Jerusalim

Turska je izrazila svoje razočarenje i “zabrinutost” kada je prošlog petka zvanično objavljeno da će nepriznata država Kosovo postaviti diplomatske odnose sa Izraelom i da će Kosovo kao takvo, sa Srbijom otvoriti ambasade u Jerusalimu.

Aleksandar Vucic – Erdogan – Reuters – photo: Djordje Kojadinovic

Ovo obaveštenje je napravio predsednik Amerike – Donald Tramp tokom sastanka koji je imao za cilj normalizaciju ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova.

2018. – Amerika je bila prva zemlja na svetu koja je svoju ambasadu prebacila iz Tel Aviva u Jerusalim.

Tursko ministarstvo inostranih poslova je dalo izjavu vezano za plan da će Kosovo prebaciti svoju ambasadu u Jerusalim, govoreći da: “To je razočaravajući korak koji je uopšte razmatran od strane kosovskih autoriteta jer konstituiše jasno kršenje međunarodnog zakona.”

Ova izjava kasnije objašnjava kako Turska podrška prijateljskoj muslimanskoj naciji ima veze sa tim da je “Turska među prvim zemljama priznala Kosovo, te da je davala veliku podršku u naporima da se internacionalno prizna ova zemlja.”

Izrael nije priznao Kosovo od kad je ono proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Sa druge strane premijer Bendžamin Netanjahu je u petak rekao da je “Kosovo prva većinski muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu”, dodajući da se “krug mira i priznavanja Izraela širi” i da očekuje da će još država pristati da se pridruži tom priznanju.

Premijer Kosova, Avdulah Hoti je rekao na Tviteru kao odgovor premijeru Nedanjahu: “Moja vlada je posvećena otvaranju ambasade u Jerusalimu i da ćemo time ostvariti diplomatske odnose i produbiti bilateralne odnose.”

Ankara je takođe osudila potez Srbije da prebaci ambasadu, gde je ministar spoljnih poslova izjavio u posebnoj izjavi da: “Mi smo duboko zabrinuti odlukom da će Republika Srbija prebaciti svoju ambasadu u Jerusalim. Relokacija svake zemlje u Izrael i Jerusalim konstituiše jasno kršenje međunarodnog zakona. “

Turska i Srbija imaju pomešane odnose u poslednjih nekoliko godina, koji je dosta isprekidan 2013 kada je u govoru turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio da: “Ne zaboravite da je Kosovo – Turska i da je Turska – Kosovo.” Uprkos toj izjavi, Srbija vidi stabilne odnose sa Turskom koje su vitalne za ceo balkanski region.

Jedno je sigurno. Kosovo je ovim potezom izgubilo jaku podršku muslimanskog sveta. Mada možda to nije ni bitno, s obzirom da se kosovske vlasti najviše okrenule ka američkoj politici i samim tim katoličkoj crkvi koju predstavlja Vatikan, te možda i ovaj potez ne pogađa mnogo kosovske predstavnike, koliko pošten kosovski narod.

Izvor: Jerusalim Post

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top