Svet

Budućnost putovanja avionom: Vakciniši se i instaliraj aplikaciju za praćenje

Sve češće mogu se čuti različita rešenja kojim bi se svetskim putnicima omogućilo da lakše putuju i u vreme pandemije.

Foto: Pixabay

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), koja predstavlja brojne velike svetske aviokompanije, razvija niz mobilnih aplikacija koje će pomoći putnicima da se snađu u ograničenjima za putovanja u vreme pandemije virusa korona.

Istovremeno, te aplikacije bi trebalo da omoguće vladama i i avio-kompanijama da na siguran način razmenjuju informacije, najavila je IATA, koja planira krajem godine pilot-platformu Travel Pass. Ona bi trebalo da bude dostupna za korišćenje vlasnicima pametnih telefona Android i Apple iOS u prvoj polovini iduće godine, navodi dnevnik.hr.

Zdravstveni i drugi podaci o putnicima neće se čuvati centralno, već će se koristiti blockchain tehnologija, pa će potrošači moći da kontrolišu podatke koje dele, rekla je IATA.

Nova aplikacija “Contactless Travel” kombinovaće podatke iz pasoša s podacima o testiranju i vakcinisanju koje prima iz laboratorija.

Međutim, australijski nacionalni avioprijevoznik Qantas objavio je u utorak da će insistirati na tome da se međunarodni putnici vakcinišu pre letenja i opisao taj potez kao “nužnost”.

Izvor: B92.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top