Zdravlje

Kako Crni petak i materijalizam vode u depresiju?

Materijalisti su znatno depresivniji i nesrećniji u životu zato što ne pokazuju zahvalnost i apsolutno sve mere kroz novac, kažu psiholozi.

U vreme krize pisati o materijalizmu je pomalo nepopularno, ali svejedno vredi razmišljati da li je novac baš sve na svetu i može li nam doneti sreću. Neki naučnici i dalje tvrde da ne može, a evo i zašto.

Red u Srbiji juče ispred radnje jednog popularnog brenda

Istraživanje na američkom Univerzitetu Baylor pokazalo je da osobe materijalističkog pristupa životu kojima je jedini cilj zaraditi što više novca da bi ga što ekstravagantnije potrošili imaju znatno ćešće simptome depresije i opšteg nezadovoljstva životom u odnosu na druge ljude.

Takav stav u životu je glavni uzrok problemima jer se fokusiranjem na materijalne vrednosti ljudi ograničavaju na to da nisu u stanju da budu zahvalni na onome što su već stekli u životu.

Potpuna posvećenost onome što nemaš, a želiš je negativan način razmišljanja, tvrde psiholozi, pa iako u nekim slučajevima može služiti kao motivacija, zapravo je, sveukupno gledano, loše za zdravlje.

Problem je u tome što stalnim sticanjem ne postajete srećniji nego podižete svoje ciljeve i nastavljate potragu za materijalnim, koja vam u stvari donosi nezadovoljstvo.

S druge strane, zahvalnost i zadovoljstvo pozitivni su stavovi koji pogodno utiču na naše odnose prema drugima. Tako se materijalisti ograničavaju na pomoć ljudima unutar porodice, i tu njihova darežljivost staje.

Stoga, iako nije loše imati višak novca, ponekad vam upravo on donese probleme u životu.

Izvor: Herbanictinkture.com

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top