Zdravlje

Da li znate šta kafa radi vašem organizmu?

Kao sirene iz grčke mitologije koje su pevanjem mamile moreplovce i vodile ih u sigurnu propast, braon napici su podjednako opčinjavajući. Njihova pesma je slatka, ali je kraj zaista gorak.

Foto: Shutterstock

Slađa, srednja ili možda bez šećera? Kakvu kafu vi volite? Ili još bolje pitanje – da li ste se ikada zapitali šta je zapravo taj magični napitak koji vas ujutru „vrati u život“ ili vam uveče pomogne da ostanete budni i pređete još jedno poglavlje?

Istina je, kao i sam ukus kafe, gorka. Međutim, pomoći će vam da shvatite šta svakodnevno unosite u organizam i kako ga trujete.

Kafa – prijatna navika ili otrov?

Mnogi smatraju da kafa nije štetna ukoliko se popije samo jedna dnevno, jer „jedna k’o nijedna“. Međutim, iako odlazak na kafu sa društvom deluje bezopasno i kao tako se duboko ukorenilo u naš svakodnevni život, nauka govori drugačije.

Naime, prema brojnim istraživanjima, upotreba narkotika, odnosno kafe, uzrokuje niz simptoma u telu:

  • fizičku zavisnost
  • psihološku zavisnost
  • postepenu zavisnost koja je, da bi se postiglo uobičajeno delovanje, praćena potrebom stalnog konzumiranja kafe, povećanja doze ili učestalosti konzumacije.

Naučnici su primetili da je kod mnogih ljubitelja ovog opasnog napitka tokom perioda odvikavanja dolazilo do simptoma kao što su mučnine, glavobolje, razdražljivost, rasejanost i povećani umor.

Iako se retko sreću, u nekim slučajevima se čak javljaju i psihosomatski poremećaji i jasni znaci agresije.

Foto: U svetu se popije 2.25 milijardi šoljica kafe dnevno

Metilksantin – ime neprijatelja

Jedno od osnovnih pravila ratovanja podrazumeva posedovanje sposobnosti da se poznaje i prepozna neprijatelj. U vojsku braon napitaka spadaju kafa, crni čaj (ruski, gruzijski, itd), razne vrste koka kola i čokolada.

Ovi proizvodi poseduju veliki broj različitih tipova hemikalija sposobnih da povrede ljudsko telo, pri čemu najpoznatija klasa spada u kategoriju metilksantina.

Relativno je opšte poznato da supstance koje sadrže hemikalije iz familije metilksantina (kofein, teobromin i teofilin), koje se javljaju u prirodi, prouzrokuju oštećenje tela. Nije toliko dobro poznato da su ovi efekti rašireni, prostirući se od lobanje do tabana.

Razlog za ova raširena oštećenja leži u prirodi metilksantina, njihovoj izuzetnoj sposobnosti da izmene protoplazmu ćelija i da se čak zakače ili koncentrišu u ćelijama neodredjeni period vremena, moguće je i u toku celog života osobe.

Zapamtite to ime – metilksantini, sa svojom familijom hemikalija. Možda ga ponovo čujete, kako se bude vršilo još istraživanja nekih omiljenih pića savremenog čoveka.

Kako kafa utiče na naš organizam?

  • Kofein izbacuje kalcijum iz organizma. Kao rezultat prekomerne upotrebe kafe kosti postaju krhke.
  • Istraživači su ustanovili vezu izmedju upotrebe dve ili više šolja kafe dnevno i povišenih nivoa holesterola. Osam ili više šolja kafe dnevno može da izazove nervozu, strah, mučninu i uznemirenost kod pacijenata koji pate od psihičkih poremećaja (panike). Treće istraživanje je pokazalo da pijenje pet ili više šolja kafe na dan povećava rizik od srčanih problema 2,8 puta.
  • Kafa povećava proizvodnju hormona stresa, što može dovesti do lupanja srca, povišenog krvnog pritiska i simptoma anksioznosti.
  • Kofein proizvodi značajno usporavanje dotoka krvi do mozga. Posle razlaganja kofeina, protok krvi do čeonih režnjeva mozga se značajno povećava. Ne zaboravite da se kofein ne nalazi samo u napitcima, već i u lekovima protiv prehlade i glavobolje.
  • U jednom istraživanju je povećana upotreba kofeina bila povezana sa značajno većim brojem slučajeva nepravilnog položaja bebe pri porodjaju, kao i veći broj pobačaja ili fetalnih smrti. Medju 1.529 žena u ovom istraživanju, samo šest je reklo da nisu uzimale kofein ni u jednom obliku pre ili tokom trudnoće!
  • Već najmanje dve decenije se zna da je kofein mutagen i da oštećuje hromozome. Zbog ovakvog delovanja kofeina krajnje je nepoželjan za veoma mlade osobe ili osobe koje još uvek mogu da radjaju decu. Naravno, čim prodje doba radjanja dece, ulazi se u doba raka. Prema tome, moramo se suočiti sa činjenicom da, u stvari, u životu čoveka nema perioda u kome je bezbedno koristiti kofein.
Foto: Shutterstock

Nizak pritisak + kafa = začarani krug

Redovnim konzumiranjem kofeina smanjuje se osetljivost tela na ovu komponentu. Kada smanjimo upotebu kafe telo počinje aktivno da proizvodi adenozin – supstancu koja je uključena u važne biološke procese i koja u velikoj meri utiče na stimulaciju sna i suzbijanje budnosti.

To takođe dovodi do naglog pada pritiska, što zatim prouzrokuje nakupljanje krvi u mozak i kao rezultat – pojavu glavobolje. Zato konzumenti kafe moraju s vremena na vreme „napuniti baterije“ šoljicom ili dve kafe da bi mogli da funkcionišu.

U suprotnom pašće im pritisak i zaboleće ih glava i umesto da prebrode početni period odvikavanja od kofeina oni upadaju u začarani krug i „podižu“ pritisak još jednom šoljicom.

Kafa bez kofeina – manje zlo ili ipak ne?

Ako ste mislili da je šolja kafe bez kofeina nešto u čemu ćete moći da uživate, ali bez griže savesti da radite nešto loše za svoj organizam, varate se.

Naširoko korišćeni rastvarač zvani trihloretilen je nekada primenjivan za uklanjanje kofeina iz kafe, a i dalje se koristi u livnicama za čišćenje metala. Prijavljeno je da je ova hemikalija kancerogena kod životinja. Iako su u tim eksperimentima primenjivane velike doze, nije ohrabrujuće znati da su pića bez kofeina pre nekoliko godina bila podvrgavana trihloretilenu.

Postoje i druge stvari u kafi, i običnoj i kafi bez kofeina, pored kofeina, koje pojačavaju sposobnost ovog napitka da prouzrokuje srčana oboljenja, rak, stimulaciju centralnog nervnog sistema i bolesti sistema za varenje.

Ulja iz kafe zvana „kafeoli“ su i dalje prisutna, i nadražuju stomak i ostatak sistema za varenje, stimulišući veću proizvodnju kiseline.

Iskreno, upotreba kafe i drugih napitaka oslobođenih kofeina umesto napitaka sa kofeinom je kao zamenjivanje oštrog kamena iz desne cipele za oštar kamen u levoj. Ovi napici obično prouzrokuju gubitak osećaja ukusa hrane zbog remećenja čula ukusa i mirisa.

Foto: Pinterest

Ne dozvolite da kofein vlada vama!

Dr Pavlov je obučavao pse stvarajući im navike; utvrdio je da je dodavanje kafe otežalo odvikavanje pasa od navike. Pavlov je nazvao kafu – „lepak za loše navike“. Možemo se zapitati da li su raširene, intenzivne i istrajne zavisnosti koje nalazimo danas pojačane skoro univerzalnom upotrebom braon napitaka.

Ako vas ovaj tekst nije ostavio ravnodušnim to znači da za vas još uvek ima nade i da što pre prekinete sa ovom naizgled naivnom navikom.

Naglo ili postepeno, nije bitno, važno je da se potrudite da izbacite kafu, taj, kako ga je Pavlov nazvao “lepak za loše navike” iz života. To je jedan od prvih koraka na putu ka zdravom životu.

Detaljnije o štetnosti kafe na ljudski organizam, i kako možete ostaviti ovu ružnu naviku možete pročitati u kratkoj knjizi “Otrov sa velikim K” autora Agate Treš.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top