Zdravlje

The Guardian: Treći uzrok smrti u Americi je medicinska greška

Medicinska greška je treći vodeći uzrok smrti u Americi, čineći ukupno 250.000 hiljada smrti godišnje prema analizi koja je izašla pre 5 godina.

Foto: Pregled na stolu može nekada biti koban / Antonio Marquez lanza/Moment via Getty Images

Američki sistem nema ne drži pod bilo kojom šifrom ove smrti, ali su zato Martin (Martin Makary) Makari i Majkl Daniel (Michael Daniel), istraživači sa Džons Hopkins univerziteta (Johns Hopkins University’s school of medicine) koristili studije od 1999. do danas, te saznali da 9.5% svih smrtnih slučajeva u Americi su medicinske greške.

Jedino kardiovaskularne bolesti (bolesti srca) i rak su više životna odnele prema CDC-u (Centers for Disease Control and Prevention)

Analizu je objavio Britanski medicinski časopis (British Medical Journal) koji smatra da nauka iza medicinskih grešaka može da se poboljša ako se podeli internacionalno i nacionalno “na isti način kako kliničari dele svoja istraživanja i inovacija oko koronarno-arterijskih bolesti, melanoma i gripa”.

Međutim ove medicinske greške nisu pokupljenje od strane vlasti zato što američkih sistem nema određenu šifru za njih, tako da se one ne klasifikiju prema ICD-u (internacionalnom broj za klasifikaciju bolesti).

ICD se takođe koristi u 117 zemalja, uključujući Kanadu i Veliku Britaniju prema statusu Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Načune metode, počevši od postavljanja problema mogu biti krucijalne u prilaženju svakog zdravstvenog problema pacijenata” – tvrde naučnici. “Problem je što medicinske greške ne bi smele da budu isključene iz naučnog pristupa.”

Da bi utvrdili procenat medicinskih grešaka, istraživači su analizirali podatke koje je prikupila vlada i uporedili sa bolničkim prijemom (to uključuje dolaza u bolnicu, ležanje u bolnici, otpuštanje iz bonice i smrt u bolnici) u 2013. Zatim su ekstrapolirali (izvukli vrednost) tih informacija i saznali da je 251,454 smrti u Americi izazvano medicinskom greškom te godine.

Kada su poslagali listu uzroka smrti, istraživači su saznali da je medicinska greška daleko ispred respiratornih bolesti za koje CDC liste tvrde da su treći najveći uzrok smrti u Americi, ubijajući godišnje 147,101 čoveka.

Istraživači smatraju da je ljudska greška neminovna i da za ove smrti nisu uvek nužno krivi doktori.

Ali svakako smatraju da informacije pokazuju da postoji puno prostora za jasnije praćenje sistema medicinskih grešaka koje bi mogle da informišu ljude kako bi stvar bila efektnija i sigurnija u zdravstvenom sistemu.

Kako bi se smanjio broj smrti od medicinske greške, autori su predložili nekoliko rešenja, uključujući dodavanja polja koje bi u okviru smrtnog ishoda pokazivalo da je ta smrt mogla biti sprečena i njena komplikacija ili je prosto medicinska briga zakazala kako bi se žustrije i brže sprovelo istraživanje tih smrti.

“Uloga greške može biti kompleksna” smatraju istraživači. “Mnoge greške nisu konsekvetne, ali postoje greške koje mogu nekome da skrate život ko bi inače dugo živeo ili greške koje mogu da ubrzaju i izvedu trenutnu smrt.”

Izvor: The Guardian

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top