Zdravlje

Zašto je dojenje najbolje za bebu, ali i za mamu?

“Gle, deca su nasledstvo od Gospoda, nagrada je plod utrobe majčine.” (Psalmi, 127,3)

dojenje
Foto: Pexels

Posle 9 meseci izazova i poteškoća, i najtežeg dela – porođaja, deca su zaista nagrada roditeljima, posebno majci.

Kada prođe porođaj, majka gledajući u svoje dete zaboravlja sve na sve muke. Jedina želja joj je da njena beba bude zdrava i srećna, a jedan od najboljih načina za to je, naravno, dojenje.

Osim toga što je majčino mleko najbolja hrana za bebu, dojenje je ima puno koristi i za majku koja je prošla kroz hormonalni rolerkoster i zaslužuje odmor.

Dojenje ili dohrana za bebu?

Kada je Bog stvorio čoveka, dizajnirao je savršen sistem za optimizaciju našeg zdravlja i snage. Bitan deo tog sistema je ishrana novorođenčeta. U majčinom mleku se nalaze bezbrojni blagoslovi u vidu hranljivih sastojaka, antitela i emocionalnih zadovoljstava.

Zadnjih godina su parovi postali svesniji pozitivnih faktora dojenja i počeli su da mu se vraćaju nakon godina nesrećnog trenda korišćenja kupovnih formula.

Formule su omogućile udobnost majci, pogotovo ako je odlučila da se vrati javnom radu, ili jednostavno da se oslobodi ponekad neprijatnog iskustva dojenja. Ja verujem da mogu sa sigurnošću da kažem da čovek nikada nije bio sposoban da reprodukuje ono što je Bog odredio za hranu odojčadima.

Formule su prošle dug put unapređivanja, ali i dalje ne mogu da zamene prirodno majčino mleko. Naravno, moguće su situacije kada su formule jedina alternativa, ali u većini slučajeva je samo u pitanju moć izbora metode ishrane.

Foto: Pixabay

Razmotrimo argumente često date u korist hranjenja na bočicu. Koliko je ugodno pranje i sterilizacija boca i cucli?

Koliko je ugodno ući u ostavu i otkriti da nema više mleka za bebu? Koliko je ugodno kada vam se dete razboli zbog manjka imuniteta?

Koliko je prijatna mogućnost da vam dete godinama pati od astme? Hmmm!
Možda se više može reći u prilog ugodnosti dojenja, nakon svega.

Dojenje – vreme kada se mama vezuje za svoje dete

Majke propuštaju vezivanje sa odojčadima ukoliko izbegnu dojenje. Istraživanja su pokazala da postoji neželjeni emocionalni efekat koji može biti dugotrajan.

Deca koja su dojena teže da budu sigurnija od dece koja nisu sisala. Ovo prirodno dolazi zbog dodatnog vremena i blizine sa majkom u toku dojenja.

Koje prednosti dojenje ima za bebu i majku?

Postoje trenutne pogodnosti i za majku i za bebu kod dojenja.

Brži oporavak od porođaja: Majčina materica se brže vraća na svoju normalnu veličinu tokom dojenja zbog oslobađanja oksitocina.

Smanjen rizik od nastanka raka: Postoje i dokazi da dojenje smanjuje rizik od raka dojke i/ili raka jajnika.

Prirodna kontracepcija: Neke majke (i očevi isto) imaju koristi od prirodne zaštite od trudnoće u toku nekoliko meseci. Iako nije siguran način kontrole rađanja, otkriveno je da sprečava ovulaciju do šest meseci i više.

dojenje beba
Foto: Pexels

Beba dobija sve što joj je potrebno: Kolostrum, tečnost koja izlazi pre mleka je bogata antitelima. Beba zapravo dobija idealan balans hranljivih sastojaka i masnog sadržaja neophodnog za optimalni razvoj.

Bolje od kravljeg mleka: Majčino mleko je takođe lakše za varenje od formule kravljeg mleka. Ozbiljna žutica nije tako česta kod dojenih beba kao kod beba koje se hrane na bočicu.

Dobar imunitet: Utvrđeno je da je pored većeg imuniteta prema bolestima, takođe i manja verovatnoća pojavljivanja alergije kod dojenih beba. Takođe je manje verovatno da će doći do respiratorne infekcije kod beba koje sisaju.

Za zdrave kosti i zube: Ne samo da nivo kalcijuma odgovara bebinim potrebama, već se i bolje apsorbuje. Ovo pomaže rastu zuba i kostiju.

Propadanje zuba je ređe kod dece koja sisaju, ne samo zbog jačih zuba, vać i zato što se beba ne ostavlja na duže vreme sa bocom u ustima.

Stres vs dojenje – kako da pomognete sebi?

Stres može negativno da utiče na protok majčinog mleka, ali postoje neke stvari koje mogu da pomognu dojilji da smanji stres.

 • Dosta vežbanja napolju na svežem vazduhu će biti
  korisno.
 • Održavanje vesele atmosfere pevanjem pesama će
  takođe pomoći.
 • Kada dođe vreme za dojenje, uživajte sa bebom i
  opustite se.
 • Neka vam muž i porodica pomognu oko kućnih
  poslova.
 • Nemojte da gledate televiziju niti da slušate stresne
  vesti.
Foto: Unsplash

Druge stvari koje treba imati na umu tokom dojenja su:

 • Dojilja mora da zapamti da treba da pije dosta
  tečnosti, naročito vode. Smatrajte da pijete za dvoje.
 • Održite pravilnu ishranu, pazeći da unesete sve
  potrebne elemente da biste nahranili sebe i bebu.
 • Probajte da napravite red u ishrani.
 • Dosta se odmarajte. Pokušajte da uspostavite dobar
  red spavanja za vas i bebu.

Ovo su samo neki od saveta koji vam mogu pomoći da učinite svoju bebu i sebe srećnim i uživate u postporođajnom periodu.

Ukoliko želite da saznate još korisnih stvari o porođaju i uverite se da trudnoća ne mora da bude teška, a porođaj mučan, pročitajte knjigu “Kućno porađanje” od Peti Smit.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top