Zdravlje

Žensko ulepšavanje “skupo” po zdravlje: Rak vreba iz farbi za kosu!

Žene koje često farbaju kosu, u većoj su opasnosti da obole od raka dojke! Ovo je zaključak istraživanja profesora Kefa Mokbela, hirurga londonske bolnice “Princip grejs”. Njegove studije ukazuju da su žene koje su farbale kosu za 14 odsto izloženije riziku od te bolesti od onih koje to ne rade. Do sličnih rezultata došli su i finski onkolozi, a da je žensko ulepšavanje “skupo po zdravlje” potvrđuju i naši stručnjaci.

Foto: Shutterstock

Po rečima ginekologa akušera dr Dušana M. Protića, nije tajna da pojedini sastojci boja za kosu mogu da izazovu alergije, perutanje kože glave, pojavu ranica poglavine, a u nekim slučajevima da doprinesu pojavi raka dojke, kože, jetre, pluća, debelog creva.

– Preko kože unosimo sastojke krema, pomada, mleka za telo, sprejeva – kaže dr Protić. Dokazano je da dame koje upotrebljavaju boje za kosu imaju veću verovatnoću da obole od kancera dojke, od onih koje se ne farbaju. Štetne sastojke sadrže i jeftine, ali i one najskuplje farbe. Najveći problem je što se štetne materije godinama zadržavaju u organizmu i nagomilavaju.

Kako naš sagovornik kaže, među najproblematičnijim sastojcima su sekundarni amini, a sva dosadašnja ispitivanja na eksperimentalnim životinjama potvrdila su tezu o štetnosti sastojaka boje za kosu.

Naučnici nekoliko evropskih instituta dokazali su da je sve što stavimo na sebe, za šest minuta u krvotoku i dugotrajno utiče na naše zdravlje.

Štetni sastojci koji se najčešće pojavljuju u kozmetičkim proizvodima su ksenoestrogeni – endokrino ugrožavajuće hemikalije, otrovi koji imitiraju estrogene. Kod nas se malo priča o ksenoestrogenima, iako smo svi u svakodnevnom kontaktu sa njima – kaže dr Protić.

Oni, kako kaže naš sagovornik, šalju lažne signale, ponašaju se kao estrogeni i izazivaju razne poremećaje, od kojih je najblaži oblik smanjena plodnost. Najčešće se u proizvodima za ličnu negu nalaze kao parabeni to jest konzervansi. Novija istraživanja pokazuju da oni uzrokuju mnoge ženske probleme poput endometrioze, cista na jajnicima, fibrocističnih promena u grudima, PMS i vrlo često menstrualne grčeve.

Foto: Shutterstock

Seda kosa i na crvenom tepihu

Aleksandra Grant (46), umetnica koja se u poslednje vreme našla u fokusu medija zbog veze sa Kijanu Rivsom, objasnila je zašto ne farba svoju sedu kosu.

Rak dojke povezan je sa trajnim bojama za kosu i hemijskim sredstvima za ispravljanje kose. To su potvrdila istraživanja na skoro 50.000 žena.”

“Današnje vesti… Brojevi su zapanjujući, posebno kada se radi o boji. Prerano sam osedela, u dvadesetim… i farbala sam kosu u sve moguće boje i nisam više mogla da podnesem toksičnost farbi,” napisala je ona.

“Kada sam bila u tridesetim, dozvolila sam da mi kosa pobeli… Volim i podržavam svaku ženu koja sama odabere kako želi da izgleda.

Ali ako žena oboli ili propadne od standarda lepote koji se nameće, onda hajde da razgovaramo o tim standardima. Ljubav svim ženama!”

Podaci koje umetnica navodi na početku svoje izjave, objavljeni su u međunarodnom časopisu i oni predstavljaju studiju koja je dokazala da boje i sredstva za ispravljanje kose mogu biti povezana sa kancerogenim jedinjenjima koja uništavaju srce.

Izvor: Novosti.rs/Stil.kurir.rs

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top