Zdravlje

Žirevi su nedovoljno iskorišćeni plodovi šume

Žir je dostupan u velikim količinama, ali nedovoljno iskorišćen šumski plod. Od njega se može praviti brašno koje se može koristiti za ishranu ljudi.

Foto: Pixabay.com

Žirevi su plodovi hrasta koji je veoma zastupljen u Srbiji. Ovaj šumski plod je bogat mastima, ugljenim hidratima, proteinima, mineralima i vitaminima.

Žirevi od različitih sorti će naravno imati međusobne razlike u ukusu i sastavu, pa je tako žir crvenog hrasta bogatiji taninima i gorči od žira hrasta lužnjaka koji je slađi. Svi su jestivi ali zahtevaju prethodnu obradu.

Prvi korak je uklanjanje tanina koji mogu stvoriti probleme u digestivnom traktu i koji daju gorčinu žiru. Generalno, oni se mogu isprati iz žireva na dva načina – toplim i hladnim metodom.

Hladna voda čuva hranljivost

Hladni metod podrazumeva ispiranje u hladnoj vodi. Vodeničari su praktikovali da očišćene i usitnjene žireve stave u platneni džak koji potom spuste u reku koja je čista i brzog toka. Na taj način reka obavi ispiranje za nas.

Ovaj proces traje i po nekoliko dana, u zavisnosti od količine tanina koja je prisutna u žirevima i koliko su žirevi usitnjeni. Žirevima treba ukloniti, pored ljuske i opnu.

Ukoliko to radite kod kuće, držite očišćene i usitnjene žireve u posudi sa vodom, a vodu menjajte dok god menja boju. Tanini daju crvenkasto-braon boju vodi.

Hladno ispiranje može potrajati i nedelju dana, ali brašno dobijeno od žireva koji su na ovaj način isprani ima svoje prednosti. Pre svega, nema potrebe dodavati mu drugo brašno kao vezivnu supstancu jer je skrob prisutan u izvornom obliku.

Toplota utiče i na ostale hranljive materije

Topli metod je brži u uklanjanju tanina, ali visoka temperatura utiče i na ostale supstance, pre svega skrob. Zbog toga se brašnu koje je na ovaj način dobijeno mora dodati drugo brašno, kao što je pšenično, kao vezivna supstanca. Prednost ovog metoda je lakše uklanjanje opni sa žireva jer ona spadne sama tokom kuvanja.

U dubok sud stavite očišćene i usitnjene žireve i dodajte vodu. Odnos žireva i vode treba da iznosi 1:2. Žireve stavite u hladnu vodu i polako zagrevajte.

Vodu treba menjati kada dobije tamnu crveno-braon boju. Žireve u obojenoj vodi treba procediti i vratiti u drugi sud u kome je spremna ključala voda. Ceo proces se završava kada voda prestane da menja boju tokom kuvanja.

Posle ispiranja tanina žirevi se mogu jesti i koristiti kao zamena za seckane orahe i lešnike. Ako želite da pravite brašno takođe imate izbor između hladnog i toplog metoda.

U ovom koraku hladni metod podrazumeva sušenje ispranih žireva prirodno, na suncu, i naravno, duže traje. Za ubrzan proces možete ih sušiti u rerni, ali na što nižoj temperaturi jer je cilj osušiti, a ne ispeći ih. Kada se osuše, žirevi se melju i dobijamo brašno od žireva koje možemo koristiti u kuhinji.

Dodatno pečenje žireva ima i svojih prednosti. Isprane usitnjene žireve možemo dodatno ispeći u rerni ili u suvom tiganju. Ovako tretirani, žirevi su tamnije boje i imaju ukus sličan kafi i pečenom kestenju. Ako ih dodatno usitnimo, možemo ih koristiti kao zamenu za kafu.

Izvor: agromedia.rs

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top