Zdravlje

Kako proso utiče na naše zdravlje?

Proso je od davnina poznat po svom specifičnom ukusu i lekovitim svojstvima. Neko vreme je ova korisna žitarica bila u drugom planu, međutim, poslednjih godina se upotrebljava intenzivnije.

Mnogi to povezuju sa pomodarstvom, ali proso je deo ljudske ishrane još od drevnih vremena. Iako smatrano sirotinjskom hranom (i to za ptice), ovo zrnevlje su naši preci jeli mnogo pre nego što je kukuruz stigao u Evropu.

Foto: Pixabay

Odakle potiče proso?

Proso potiče iz Kine, gde je dugo bila najkultivisanija žitarica. Jednogodišnja je biljka, plodovi su mu ovalni i žućkastobele boje. Ova vrsta žitarice je veoma izdašna, rađajuća i prilagodljiva, zahvaljujući čemu je mnoge narode spasila od gladi.

Danas se najviše uzgaja u mnogoljudnim siromašnim zemljama kako bi se rešio problem sa nedostatkom hrane. Najviše je prisutan u Indiji, pojedinim oblastima Kine i siromašnim afričkim zemljama. Razlog tome su njegova hranljivost i lekovita svojstva, kao i lako uzgajanje i obilan rod koji daje.

Nutritivna vrednost prosa

U samo 100 g prosa nalazi se čitavo bogatstvo vlakana, proteina i vitamina:

  • oko 10 g vode
  • 4,2 g masnoća
  • 72,9 g ugljenih hidrata
  • oko 11 g proteina sa važnim aminokiselinama (lizin, arginin, histidin, tirozin, triptofan)
  • 8,5 g vlaknaste materije
  • minerali: natrijum (5 mg), gvožđe (3 mg), kalcijum (8 mg), kalijum (oko 175 mg)
  • čak 300 mg fosfora
  • vitamini: nijacin (4,7 mg), riboflavin (0,29 mg), vitamin E (0,18 mg), tiamin (0,42 mg)
Foto: Shutterstock

Proso čuva srce i krvne sudove

Uz namirnicu kao što je proso zdravlje vašeg srca biće na zavidnom nivou. Ova žitarica je bogata magnezijumom i vlaknima, što je čini veoma korisnim za kardiovaskularni sistem. Vlakna smanjuju holesterol i štite krvne sudove od začepljenja. Ovo je važno jer se tako smanjuje rizik od infarkta, dok je s druge strane, magnezijum izuzetno važan za kontrolu krvnog pritiska.

Proso kao prevencija raka

Prema studijama i istraživanjima, proso je žitarica koja ima uticaj i na najteže oblike bolesti. Pored sposobnosti da reguliše metaboličke procese i spreči dijabetes tipa 2, može ostvariti značajne rezultate u prevenciji raka.

Naučnici tvrde da oko 30 g ove drevne namirnice dnevno dovodi do mogućnosti da se rizik od nastanka kancera smanji za čak 52%.

Zašto je visok sadržaj vlakana u prosu važan?  

Proso sadrži nerastvorljiva vlakna koja sprečavaju stvaranje kamena u žuči. Vlakna su važni hranljivi sastojci koji, ne samo što regulišu varenje i podstiču metabolizam, već su efikasna i u prevenciji raka debelog creva i drugih karcinoma, uključujući rak dojke.

Pravo blago za astmatičare

Veliko količine magnezijuma koje proso sadrži imaju sposobnost suzbijanja napada astme. Istraživanje je pokazalo da magnezijum može smanjiti napade i učiniti ih lakšim za prevazilaženje.

Proso pomaže u detoksikaciji organizma

Značajna količina vlakana u prosu zadužena je za detoksikaciju organizma. Ne samo vlakna, već i antioksidanti igraju važnu ulogu u neutralisanju slobodnih radikala koji uzrokuju upale, starenje i stvaraju uslove za razvoj malignih procesa.

Foto: Shutterstock

Zašto je proso dobar za bebe?

Ova neverovatna žitarica je idealna zdrava hrana za bebe. Proso u ishrani beba ima bitnu ulogu zbog visoke energetske vrednosti, pa se od njega može spremiti ukusna kaša sa voćem ili povrćem. Osim toga, konzumiranje ove namirnice kod trudnica pomaže u sprečavanju pobačaja.

Proso – riznica minerala

Pored prisustva magnezijuma, proso sadrži mnogo mangana, fosfora, proteina, vitamina B, ugljenih hidrata, gvožđa i esencijalnih aminokiselina. Svi oni imaju pozitivan efekat na našu krv, ublažavaju migrene, probleme nervnog sistema, crevne flore i još mnogo toga.

Više prosa, više energije

Poslednje, ali i ne najmanje važno, proso je efikasan u borbi sa hroničnim umorom i nedostatkom energije zahvaljujući velikoj količini vitamina B, kao i gvožđa.

U moru industrijske hrane proso se vratio na naše trpeze i ponovo mu se pridaje značaj kakav i zaslužuje. U snimku ispod možete pogledati kako da spremite zdravo i ukusno jelo sa prosom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top